De Verhuisbrouwerij - Brouwdemonstraties sinds 1998 English website ::  contact ::  sitemap
> verhuisbrouwerij :: brouwdemonstraties :: bieren :: ons uitnodigen :: ons bier kopen :: zelf bier brouwen
> > overzicht :: Trisser :: Judobier :: Heymisse :: Wintersnood :: Slaefke :: IJsbeer :: Present Inclement Elements :: trofeekast
   

Kan men hetzelfde bier in een andere brouwerij brouwen ?

Voor de eerste deelname van De Verhuisbrouwerij aan het Zythos Bier Festival in 2010, wilden we een unieke proeverij.

De inspiratie voor dit experiment kwam uit verschillende persartikels in 2005 waar InBev moest terugkomen van hun beslissing om de productie van hun Hoegaerden bier over te hevelen naar hun brouwerij in Jupille. De officiele reden was de verhoogde vraag en de beperkte productiecapaciteit van Jupille.
Bierliefhebbers leggen de reden bij het feit dat je een bierrecept niet zomaar ergens anders kan laten brouwen zonder de smaken te beinvloeden en dat we daarom nooit een Hoegaerden bier uit Jupille hebben gezien.
We namen de proef op de som en gingen met het bierrecept van ons Trisser bier langs bij drie verschillende brouwerijen zo ver mogelijk verspreid over het vlaamse land. Niet met de bedoeling om hetzelfde bier te maken, maar om te kijken wat de verschillen zijn in smaak, geur en kleur.

Trisser XI uit de Proefbrouwerij in Lochristi
Trisser XII uit 't hofbrouwerijke in Beersel
Trisser XIII uit brouwerij de Graal in Brakel

Omdat smaken verschillen kunnen we geen eenduidige conclusie uit dit experiment trekken over welk bier nu het beste was. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat een bierrecept, wanneer het gebrouwen wordt in een andere brouwerij, duidelijk van smaak zal veranderen zeker wanneer het een bier betreft dat in zijn originele versie al een heel verscheiden smaak en geurpallet heeft.
Tijdens talrijke proefsessies noteerden we vele reacties en favorieten. We geven hier een korte samenvatting.

  • Dat is een fantastisch idee dat kan alleen maar komen van mensen die echt bezig zijn met bier. Hof Trisser zijn bitterheid kwam beter over, De Trisser uit de Proefbrouwerij is meer in evenwicht, meer correcte. Van de Trisser uit brouwerij De Graal vraag ik me af of dit wel hetzelfde recept is. (V.D.)
  • De Trisser uit het Hofbrouwerijke heeft meer aroma/schuim en minder bitterheid. De smaak is weidser, beetje onbestaand. De nasmaak is lang. Dit is poezie, waarschijnlijk door minder mensen geapprecieerd. De Trisser uit brouwerij de Graal heeft meer bitterheid. De smaak is directer, eenvoudiger, eerlijker. De nasmaak is korter maar meer to the point. Dit is literatuur, maar zeer zeker geen stationsromanneke. Persoonlijke keuze is de literatuur. (F.M.)
  • De Trisser van brouwerij de Graal is het minste, de versie van het Hofbrouwerijke en de Proefbrouwerij lijken het meest op elkaar. Lichte voorkeur voor de versie van het Hofbrouwerijke. (L.S.)
  • De Trisser van brouwerij de Graal is de beste, maar het zijn allemaal topbieren. De Trisser van het Hofbrouwerijke zou iets korter en heviger moeten koken. (K.B.)
  • De Trisser van het Hofbrouwerijke heeft meer de originele smaak van de eerste brouwsels van de Trisser. De Trisser van brouwerij de Graal is de beste van de drie, maar het is typisch dat bieren van de Graal iets lichter zijn van kleur. Waren de Trissers vroeger niet veel zoeter ? Leuke test, maar de mensen proeven dat verschil toch niet. (J.V.)
  • De versie van het Hofbrouwerijke is de beste. De Trisser die gebrouwen is bij de Proefbrouwerij heeft precies minder schuim. Je moet eigenlijk weten wat ze ermee uitgestoken hebben. (B.D.R.)
  • De Trisser van de Proefbrouwerij blijft de beste mannen ! (S.V.)
  • De Trisser van brouwerij de Graal is veel lichter van kleur, misschien een beetje foute herberekening van de donkere mouten, of een andere moutsoort. De Trisser van het Hofbrouwerijke zijn geur is niet zo hoppig als die van de anderen, maar de nasmaak is dit wel meer dan de anderen. De Trisser van de Proefbrouwerij is hoppiger dan de andere versie en bevat precies minder gistrestanten. (D.V)
Drie Trisser bieren